>> Jouw eerste video in Shotcut

>> Jouw eerste video in Shotcut

Shotcut is een open source programma dat je gratis kunt gebruiken om video’s te bewerken. Op de computers van Cybersoek hebben we deze geïnstalleerd, zodat je direct aan de slag kunt gaan.

De opdracht is om een video te maken van jouw droomschool. Zoek foto’s, video’s en muziek op het internet op, wat jij vindt passen bij jouw ideale school. Vervolgens maak je een korte video van het materiaal dat je vindt.

Stap 1: Open Shotcut op je computer.

Tijdens de Cyberschool workshop: Open het programma Shotcut op de laptop of computer. Deze kun je vinden op de taakbalk.

Thuis: Is het je eerste keer? Installeer Shotcut op je computer of laptop. Je kunt ook eerst de uitlegvideo’s bekijken op deze pagina. Er zijn namelijk ook andere (gratis) programma’s om video’s in te monteren. Heb je hulp nodig met installeren? Dan kun je altijd langskomen bij Cybersoek.

Ga naar Shotcut 

Stap 2: Bekijk de video over Shotcut

Stap 3: Materiaal verzamelen voor jouw droomschool

Op het internet staan heel veel foto’s, video’s en audiobestanden, je kunt dit gebruiken om te oefenen. Foto’s met een Creative Commons licentie mag je gratis gebruiken.

Wel is het belangrijk dat je kijkt hoe je een foto mag gebruiken. Vaak wil de maker vermeld worden, als je het bijvoorbeeld op je eigen website plaatst of op een andere openbare plek.

Maak een selectie van foto’s en video’s die jij vindt passen bij jouw droomschool. Je kunt ook alvast muziek kiezen die je aanspreekt, of dit pas later doen.

Foto’s

Foto’s op Pexels – zoekterm: school

Foto’s op Unsplash – zoekterm: play

Foto’s op Pixelbay – zoekterm: nature

En gebruik je eigen zoektermen.

Video

Video’s op Pexels – zoekterm: school

En gebruik je eigen zoektermen.

Audio / muziek

Van vogelgeluiden tot hele composities, ben je op zoek naar gratis audio, dan is Freesound een handige website. Ook hiervoor geldt dat de maker vaak genoemd wil worden, zeker als je van plan bent het te gebruiken als openbare content, bijvoorbeeld op een website of social media.

Ga naar Freesound – zoekterm: happy background

En gebruik je eigen zoektermen.

Stap 4: De opdracht

Maak nu je eerste video in Shotcut. Gebruik daarvoor de video’s, foto’s en audio die je hebt opgezocht. Of vul het aan met video’s, foto’s of audio van jezelf. Hoe ziet jouw droomschool eruit? Zeg het in beelden. Gebruik eventueel teksten. En zorg voor mooie achtergrondmuziek.

> Tip: vergeet niet af en toe op te slaan.

Stap 5: Video exporteren

Klaar en tevreden? Dan kun je de video exporteren!

Stap 6: Stuur jezelf het resultaat

Grote bestanden – zoals jouw video – kun je niet versturen per e-mail. Je kunt de video naar jezelf mailen via bijvoorbeeld de gratis service van WeTransfer.
Let op: deze link is maar 7 dagen geldig, je moet het thuis binnen 7 dagen openen en op je eigen device opslaan.

Ga naar WeTransfer

Wij zijn ook benieuwd naar jouw video-collage, stuur je het naar ons? [email protected]. Dat is niet verplicht natuurlijk :).

Welke andere programma’s heb je om te monteren?

Naast Shotcut zijn er nog een heleboel andere programma’s om video’s te monteren. In deze video worden verschillende programma’s besproken.

Uitleg Davinci Resolve (gratis versie)

De videomakers raden zelf DaVinci Resolve aan. In deze video leggen ze de basis uit van Davinci Resolve.

Ga naar Davinci Resolve

Filmen met je mobiel

Wil je nu een stap verder gaan en een video monteren van materiaal wat je zelf filmt, kijk dan deze video.

Veel plezier met creëren & monteren!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Klik hier