>> Website maken

>> Website maken

Heb je altijd al een website willen bouwen? Ga dan aan de slag met deze les.

> Let op: een website maken kost veel tijd. Heb je dat nu niet, dan kun je ook alleen de eerste drie stappen doen.

Stap 1: Welke websites vind je mooi? En welke niet?

Ga op zoek naar websites en bekijk welke jij inspirerend vindt en welke je bijvoorbeeld saai vindt of onhandig. Schrijf het op in je notitieboek. Zoek naar de website van artiesten die jij bijvoorbeeld volgt, of merken die jij draagt.

Stap 2: Hoe wil je dat jouw website eruit ziet?

Je mag in deze fase woorden opschrijven, foto’s zoeken, andere websites bekijken, bedenken hoe de homepage eruit komt zien, omschrijven wie je ideale website bezoeker is. Schrijf en zoek het allemaal op.

Stap 3: Welk programma kies jij?

Oriënteer welk programma je wilt gebruiken om je website mee te bouwen.

Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld Wix, Joomla of WordPress. De meeste programma’s zijn niet gratis. WordPress wordt veel gebruikt en kan als je niet teveel eisen hebt ook gratis zijn. Je kunt later ook altijd je WordPress website uitbreiden met een betaald account. Ook veel websitebouwers en designers werken in WordPress en het is aan te passen naar al jouw wensen.

WordPress.com vs WordPress.org

Er zijn 2 versies van WordPress. Wil je het verschil weten? Bekijk hieronder de video waarin het verschil wordt uitgelegd.

Stap 4: Een account aanmaken in WordPress

Wij kiezen hier voor uitleg in WordPress.com omdat je daar gratis mee kunt starten en deze iets makkelijker is om mee te starten dan WordPress.org.

Ga naar WordPress.com

Stap 5: Check je domeinnaam

Je kunt je domeinnaam checken op de website van WordPress zelf. Wil je dat er .nl achter komt te staan, dan kun je je domeinnaam checken bij een bedrijf dat de hosting doet van de domeinnaam. Bijvoorbeeld op de website: greenhost.nl om te kijken of je domeinnaam vrij is.

Je kunt ook kiezen voor jouwdomeinnaam.wordpress.com. Als er .wordpress.com achter staat is de domeinnaam gratis. Je kunt later nog besluiten een domeinnaam te kopen.

Stap 6: Stappen volgen van WordPress

Je kunt eerst de stappen volgen van WordPress. Dat is erg handig om stap voor stap te doen.

Bekijk bijvoorbeeld eerst deze video:

Stap 7: Kies een template en ga aan de slag

Je kunt een template kiezen (een thema) die je het mooiste vindt. Je kunt dit vervolgens aanpassen zoals je wilt.

Stap 8: Publiceer de website

Ben je tevreden? Publiceer dan de website en je website is online! Je kunt later altijd weer aanpassingen maken door weer in te loggen op je WordPress account.

Veel plezier met het maken van je website!

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Klik hier