Begeleiders

Welkom, begeleiders van De school voor ouders!

Je volgt nu een korte training en je vindt hier al het materiaal en video’s bij het programma De school voor ouders.

> Ontstaan van De school voor ouders

Deze 8 tot 10 weekse cursus is ontwikkeld tijdens de eerste lockdown. De scholen gingen dicht, onze taal- en computerlessen stopten, er was veel onrust. Vanuit Cybersoek wilden we meteen aan de slag met ouders die al les kregen van ons. We maakten video’s die we deelden via WhatsApp en bouwden dit steeds meer uit. Collega’s en vrijwilligers van Cybersoek deelden hun talent om ouders een hart onder de riem te steken en ook elkaar aan te moedigen. Zo zong een collega wekelijks een Nederlandstalig lied, maakte een vrijwilliger video’s met haar kinderen waarin ze wekelijks iets anders met ze knutselde of bakte, een Indiase collega maakte video’s over meditatie, een vrijwilliger maakte een serie, waarin je stapsgewijs kon leren haken en breien. We breidden dit al snel uit met digitale thema’s: handige websites die we deelden en andere tutorials bijvoorbeeld hoe videobellen werkt – wat opeens een noodzaak werd.
We begonnen met lesmateriaal maken: de Nederlandstalige liederen verwerkten we in de online taalles, we maakten woordenlijsten bij de video’s die we deelden. Het idee ontstond om in kleine groepen van maximaal 6 ouders, een coördinator en een taalvrijwilliger te werken aan de hand van thema’s waar nieuwkomers tegenaan lopen. Hoe bijvoorbeeld het onderwijs in Nederland werkt.

>Voor wie?

De school voor ouders richt zich op ouders met een taalbarrière. Dat zijn nieuwkomers die Nederlands aan het leren zijn of ouders die al langere tijd in Nederland wonen maar de taal nog niet machtig zijn. Het programma kan ook ingezet worden voor ouders die in Nederland zijn geboren maar moeite hebben met lezen en schrijven. We hebben alle teksten ook in audio opgenomen.

>Voor begeleiders

Het materiaal is zo ontwikkeld dat taalvrijwilligers en docenten ermee kunnen werken. Je hoeft geen ervaring te hebben om het in te zetten. Deelnemers maken zelf huiswerk, je bespreekt dit huiswerk met elkaar. Daarnaast hebben we een spel ontwikkeld met aanvullende opdrachten die je naar eigen inzicht in kunt zetten ter verdieping. Wil je meer tools als begeleider mee krijgen, dan kun je een taaltraining volgen bij Leef en Leer.

> Over Cybersoek

De school voor ouders is een project van Cybersoek en onderdeel van Cyberschool: waarin we bewoners uit Amsterdam helpen om hun weg te vinden in de (digitale) samenleving. Naar Cybersoek

Deze workshop bestaat uit 2 onderdelen