Over De school voor ouders

Voorbeeldlessen De school voor ouders

Over De school voor ouders

“Deze lessen zouden eigenlijk alle ouders die nieuw zijn in Nederland moeten volgen.” – moeder R.

“Voor ik deze cursus volgde, dacht ik alleen over taal te leren, maar ik heb heel veel andere dingen geleerd. Dat is handig voor ons leven.” – moeder A.

“Ik heb van jullie heel veel dingen geleerd en heb nu vertrouwen in mezelf” – vader S.

Enkele reactie van deelnemers na het volgen van de cursus De school voor ouders. Als nieuwkomer sta je er grotendeels alleen voor. Je kent de taal niet, je weet de weg niet, hebt het netwerk niet. Als ouder komt er dan heel veel op je af. Hoe werkt het onderwijs in Nederland? Hoe kan ik mijn kind helpen op school? Hoe gaan andere ouders om met het mediagebruik van hun kinderen? Waar kan ik terecht met mijn computervragen of om taal te oefenen? Etc.

Met deze reden is De school voor ouders gestart: op laagdrempelige manier kunnen ouders elkaar ontmoeten, oefenen met Nederlands en maken we ze wegwijs langs handige instanties, aanbod, websites en kennis over dingen die hier anders gaan dan in het thuisland. Een plek om vragen te stellen en naar elkaar te luisteren. We hebben tijdens de eerste lockdown materiaal verzameld en een lespakket gemaakt wat steeds uitgebreider werd. Dat is inmiddels De school voor ouders-cursus. Op zo’n manier ontwikkeld dat zowel professionals als vrijwilligers ermee aan de slag kunnen.

> Video: Wat is De school voor ouders?

Bekijk nu de video over De school voor ouders, waarin we uitleggen wat De school voor ouders is.

>Voor wie?

De school voor ouders richt zich op ouders met een taalbarrière en/of digitale achterstand. Dat zijn nieuwkomers die Nederlands aan het leren zijn of ouders die al langere tijd in Nederland wonen maar de taal nog niet machtig zijn. We werken met drie verschillende taalniveaus: beginners, niveau rondom inburgering, niveau na inburgering.

>Voor begeleiders

Het materiaal is zo ontwikkeld dat taalvrijwilligers en docenten ermee kunnen werken. Je hoeft geen ervaring te hebben om het in te zetten, wel liefdevol geduld. Deelnemers maken zelf huiswerk, je bespreekt dit huiswerk met elkaar. Daarnaast hebben we een spel ontwikkeld met aanvullende opdrachten die je naar eigen inzicht in kunt zetten ter verdieping.

Het lesmateriaal:

> Het spel – De school voor ouders

We hebben een spel ontwikkeld wat in te zetten is tijdens het De school voor ouders programma.

Vragenkaarten De school voor ouders

> E-learning en een vragenuurtje voor begeleiders

Voor begeleiders die met het materiaal werken hebben we recentelijk een e-learning ontwikkeld. In deze e-learning wordt alles stap voor stap uitgelegd. Ook organiseren we geregeld begeleidersmeetings onder begeleiding van een taaldocent van De school voor ouders, waarbij begeleiders tips en ervaringen kunnen uitwisselen en ook vragen kunnen stellen.

> Werkboek, stickers en bewijs van deelname

Ouders ontvangen een werkboek met stickers en een potlood. Begeleiders ontvangen het kaartenspel Kletskaartjes en het vragenspel De school voor ouders.

> Over Cybersoek

De school voor ouders is een project van Cybersoek en onderdeel van Cyberschool: waarin we bewoners uit Amsterdam helpen om hun weg te vinden in de (digitale) samenleving. Naar Cybersoek

Onderdeel 2 van 9.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Klik hier